2020. március 4.

Mezőgazdasági mész termékek a Softmastertől!

Agromész talajjavító


2020. január 24.

A mész felhasználási területei + Mész akció!

A mész, mint talajjavító

Talajjavítás agromésszel

Mezőgazdasági mész (agromész) termékeinket a savanyú, savas pH értékű talajok termőképességének javítására, a talaj pH értékének optimalizálására és a termesztett növények kiegyensúlyozott tápanyag-felvételéhez ajánljuk. Alkalmazása során javul a talaj szerkezete, a talaj levegő- és vízgazdálkodása és a talaj élővilágára is pozitív hatással van. Az egészségesebb talaj magasabb terméshozamot eredményez. A meszezés hosszú távú folyamat, ezért ne feledjük a szabályt: „kevesebbet, többször!”. Az egyszerre kijuttatott hektáronkénti nagyobb mészmennyiség még nem garantálja a pH érték gyorsabb emelkedését! A hosszú távú előny érdekében a mezőgazdasági meszezés mellett megfelelő szerves és ásványi trágyázást kell alkalmazni (baromfi trágyázás viszont nem ajánlott). Az agromész granulátum kijuttatása műtrágyaszóró szerkezettel is megoldható. A talajjavításban a mész más módon is részt vesz: fertőtlenít és csökkenti a talaj egyes káros elemeinek (pl. Al, Mg) toxicitását. A talajok minőségét növényi hulladékokból származó komposzttal is javíthatjuk, ami viszont elég hosszadalmas folyamat. A komposztálódás időtartamát a hozzákevert mészhidrát jelentősen, kb. a felére rövidíti.

A mész, mint fertőtlenítő szer az állattenyésztésben

Fertőtlenítés mésszel

A mész fertőtlenítő hatása a lúgos kémhatásnak, a magas pH értékének és a nedvesség megkötési képességének köszönhető. A modern állattenyésztésben rendkívül fontos a különböző bakteriális eredetű fertőzések megelőzése, az állatok tartási helyének szakszerű tisztítása, rendszeres fertőtlenítése, vagyis a higiénia megőrzése. Nem elegendő csak alaposan kitakarítani pl. az állatok helyét, istállókat, karámokat, ólakat, az esetleg ott megbúvó, hosszabb időt is átvészelő kórokozókat is el kell pusztítani. A mész alapú termékekkel történő fertőtlenítés az egyik legrégebbi, legtisztább és leggazdaságosabb beavatkozás, hatékonyan megelőzhetjük vele egyes bakteriális fertőzések kialakulását, visszaszorítva egyes kórokozók életben maradását, szaporodását. Így elkerülhetjük az esetleges állati betegségek miatti termelési veszteségeket és a kezelések költségeit is. A falak meszelésének több előnye is van a fertőtlenítésen kívül: kiváló páraáteresztő képességgel rendelkezik, a friss mész penészgátló és légtisztító hatású egyben. A mész a talaj, a padozat, a trágya és a szennyvíz fertőtlenítésére is alkalmazható.

Talajfertőtlenítés mésszel

Mivel a mész alapú termékekkel történő fertőtlenítés során az állatok – és az állattenyésztésben dolgozók - közvetlenül érintkezhetnek a mésszel, fontos, hogy a megfelelő terméket körültekintően, a megfelelő arányban alkalmazzuk, ehhez mindig ajánlott tapasztalt állattenyésztő vagy állategészségügyi szakember segítségét kérni!

A mész, mint talajjavító

Talajstabilizálás mésszel

A mésszel történő talajkezelések során rövid és hosszú távon lehet javítani a talajok mechanikai tulajdonságait. A talaj típusától és a hozzáadott mész mennyiségétől függ, hogy talajjavítást vagy talajstabilizációt végzünk. A felszínközeli, gyenge teherbírású és fagyérzékeny (pl. agyagos, iszapos) talajok mésszel hatékonyan stabilizálhatóak. Mésszel javítható az altalaj és az afölötti ágyazati rétegek bedolgozhatósága, tömöríthetősége és nő a teherbírása. A stabilizált talajréteg pedig hosszú távon is megőrzi szilárdságát. E célra égetett meszet (CaO, őrölt égetett mészport), mészhidrátot (Ca(OH)2, porrá oltott meszet) vagy mésztejet alkalmaznak. Meszet az aszfalt minőségének javítására is alkalmaznak, a mészhidrát csökkenti az aszfalt repedezettségét. A meszezés hozzájárul a földmű építés gyorsításához, mert olyan időjárási körülmények között is munkavégzést tesz lehetővé, ahol hagyományos technológiával munkagépeket nem lehetne biztonságosan mozgatni.

A mész, mint építőipari alapanyag

Mész az építőiparban

A mészhidrátról röviden: a mészkőből égetés során égetett meszet, az égetett mészhez vizet hozzáadva pedig hidratált meszet kapunk. A mészhidrát – hétköznapi nevén oltott mész – napjaink egyik kedvenc alapanyaga az építőiparban. Kiváló társa az előrekevert zsákos építőanyagoknak, mint például a vakolat, vagy a falazó habarcs. Ennek a terméknek köszönhetően sikerült forradalmasítani az építőipart, és megalkotni a “készre-kevert”, vagy “előkevert” építőanyagokat, amelyek gyors, homogén, és ezáltal egyenletes minőségűek. A mészhidrát kiváló kötőanyag, a habarcsban való használatával csökkenthető a felhasznált cement hányada.


Ezúton szeretnénk felhívni kedves Vásárlóink figyelmét, hogy mész termékeinket 2020. március 1-ig kedvezményes áron tudjuk biztosítani!


Árajánlatkéréssel, megrendeléssel és további információkkal kapcsolatban kérjük keresse kollégáinkat az alábbi elérhetőségeinken:

 +36-30-223-1006 |  +36-70-679-9322 |  +36-70-679-9422 |  infosoftmaster.sk


Fotók: Shutterstock


2020. január 3.

B.Ú.É.K. 2020!

Minden kedves érdeklődőnknek, Ügyfelünknek és Partnerünknek nyugodt, békés, sikerekben gazdag Boldog Új Évet Kívánunk! 2020-ban is állunk szíves rendelkezésükre.

B.Ú.É.K. 2020!


Hírarchívumok

  2019  |     2018  |     2017
Vissza a tetejére