Hírarchívum 20192019. december 24.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kíván a Softmaster csapata!

Mozgalmas, sikeres évet tudhatunk magunk mögött, az új évben új termékekkel készülünk minden kedves ügyfelünknek és vásárlónknak. Szeretnénk megköszönni a teljes éves bizalmat, melyet 2020-ban is igyekszünk kiérdemelni. Boldog Karácsonyt és jó pihenést kívánunk!

201912242019. október 5.

Mire jó a meszezés?

A talaj kémhatása komoly hatással van a termesztett növények fejlődésére. A kalciumot, magnéziumot és más fontos mikroelemeket kisebb mennyiségben tartalmazó savanyú talajok meszezése a korszerű, magasabb színvonalú növénytermesztés része, a megfelelő trágyázással együtt. Az Agromész CaMg természetes talajjavító a talaj kémhatásának optimalizálásához. Bármely növény fejlődése vontatott lesz, ha nem az igényének megfelelő pH-tartományú talajon történik. Savanyú kémhatás mellett nehezebb felvenni az alapvető másodlagos elemeket és mikroelemeket, a növényen és a termésen megjelennek a tápanyaghiány jelei. Mindezek természetesen negatív hatással lesznek a terméshozamra, annak minőségi és mennyiségi eredményeire, végső soron pedig a jövedelemre.

Softmaster Agromész CaMg A talajsavanyodás Magyarország termőterületének több, mint 40%-át érinti!

Meszezés nélkül tovább romlik a savanyú talaj fizikai és kémia összetétele, ezáltal termőképessége egy idő után visszafordíthatatlanul leromlik. A túlságosan alacsony (<5.5) pH-értékkel rendelkező talajokban lehetővé válik a kelleténél több toxikus elem, mint pl. az alumínium és a mangán felszabadulása, miközben a növény számára fontos tápelemek felvétele korlátozott lesz. A savanyodás többek között a kalcium kimosódásához is vezethet, amely drasztikusan csökkenti a talajszerkezet stabilitását, a talaj nedvességmegtartó képessége is visszaesik.

A talaj kémhatását elsődlegesen az alapkőzet befolyásolja, de az – egyre változékonyabb és szélsőségesebb – időjárásunk, az ipari, mezőgazdasági tevékenységek, és végső soron az emberi tevékenységek mind hatással vannak rá. Savas eső, nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadék vagy öntözővíz hatására a bázikus elemek (kalcium, magnézium) kimosódnak a talajból. Ezzel párhuzamosan a savas elemek kerülnek túlsúlyba, ezért csapadékosabb térségekben a talajerózió miatt a savanyú kémhatású talajok jellemzőek. A hibás (egyoldalú) tápanyag-utánpótlás is okozhat elsavanyodást: például az ammónium alapú műtrágyák túlzott használata is felgyorsíthatja a talaj savanyodási folyamatait.

Talajok osztályozása pH-érték tartományok szerint
Erősen savanyú:pH < 4.5
Savanyú:pH 4.5 – 5.5
Gyengén savanyú:pH 5.5 – 6.8
Semleges / közömbös:pH 6.8 – 7.2
Gyengén lúgos:pH 7.2 – 8.5
Lúgos:pH 8.5 – 9.0
Erősen lúgos:pH > 9.0

A meszezés pozitív talajtani hatásai:

  • Csökken a talaj savanyúsága, emelkedik a pH értéke
  • Javul a talaj szerkezete, levegő- és vízgazdálkodása
  • Erősödik a rossz vízgazdálkodás és az erózió elleni védelem
  • A növények számára fontos tápelemek megtartása és felvehetősége javul
    (nátrium, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, bór, szelén)
  • Gátolja a toxikus elemek felvehetőségét
    (vas, mangán, cink, réz, alumínium, nikkel, ólom)
  • Javítja a talajéletet, növeli a mikrobiológiai aktivitást

Kijuttatási időszakok és javasolt mennyiségek:

Az agromész termékeink ajánlott adagolása és kijuttatása megtalálható leírásukban. A kijuttatás történhet vetés előtt bedolgozva, de fejtrágyaként is alkalmazható az elvetett területen ősszel vagy tavasszal a bokrosodás végéig. A szükséges mennyiséget mindig a talaj típusától és a pH-értékétől függően kell adagolni, de általános szabály, hogy inkább „kevesebbet, többször”!

A szélsőséges talajkémhatás (erősen savanyú, pH <4.5 vagy erősen lúgos, pH >9) olyan ásványi elemek felvételének kedvez, amelyek a növény fejlődése szempontjából kifejezetten károsak! A lúgos/bázikus, pH 7.0-8.0 feletti tartományokban is romlik a foszfor és a legtöbb mikroelem felvehetősége, ami rendkívüli mértékben gátolja a meszes talajt nem kedvelő növények fejlődését.

Szántóföldek, rétek, legelők, pázsitok, kertek, gyümölcsösök és szőlőültetvények jellemző meszezési időszakai a késő ősz, a tél és a kora tavasz. Nyáron a szántóföldeknél az aratást követően, ill. rétek, legelők, gyepek esetén pedig szénakaszálást követően is lehetséges.

Agromész talajjavítók a Softmastertől:

 +36-30-223-1006 |  +36-70-679-9322 |  infosoftmaster.sk


Forrás: agroforum.hu | primag.hu
Fotó: KRM Ltd., KRM Bredal Range Lime Spreaders


2019. augusztus 1.

Kalciumos agromész akció!

Augusztus hónapban kiemelt kedvezménnyel kínálunk 300T (tonna) kalciumos agromész terméket. Az akció augusztus végéig illetve a készlet erejéig tart! További részletekkel kapcsolatban a +36-30-223-1006 vagy a +36-70-679-9322 telefonszámon, valamint az infosoftmaster.sk e-mail címen várjuk megkeresését.

20190801 Ca-Agromész akció 300T2019. június 2.

Az agromész hatása (CaO+MgO) a talaj pH értékére

20190602_1txt 20190602_1

Minden termesztett növény a legjobb növekedési és termésminőségi eredményeket semleges pH értékű környezetben (pH 6,3–7,5) éri el. Az alkalmazásának elsődleges célja a savanyú (savas) talajok pH értékének emelése. Emellett az agromész kalcium- és magnézium­tartalma révén a talaj szerkezetére és kémiai összetételére is pozitív hatással van, így a növények tápanyagfelvételére is. Az Intercal a Zágrábi Mezőgazdasági Karral együttműködve végzett kísérleteket és bizonyította, hogy az agromésznek a pH értékre és a termés­hozamra gyakorolt hatása jelentős.

A tápelemek fontossága

20190602_2 Liebig törvénye – Minden tápelem­nek optimális mértékben kell a növény rendelkezésére állnia ahhoz, hogy a növény optimálisan fejlődjön.

A termesztett növények terméshozama mindig attól a tápelemtől függ, amely a legkisebb arányban van jelen a talajban. A magnézium-oxid minden termesztett növény számára fontos, mivel a klorofill-molekula részeként közvetlenül befolyásolja a foto­szintézis intenzitását és a szárazanyag-képző­dést. A talaj kalcium- vagy magnézium­hiánya akár levél­klorózisban, a levelek sárgulásában is megnyilvánulhat.

Kevesebbet, többször!

A meszezés hosszú távú folyamat (3-6 év), a pH-érték növelésének legjobb módja a kisebb mennyiségű, de gyakran elvégzett meszezés. A hektáronkénti nagyobb mész mennyiség nem biztosítja a pH-érték gyorsabb emelkedését.

Meszezés és műtrágyázás együtt

20190602_3 Az agromész gyorsítja a talaj szerves anyagainak lebomlását, hatékonyabbá teszi a növény tápanyagfelvételét, de az előnyös hatás átmeneti, ezért megfelelő szerves és ásványi trágyázást kell alkalmazni mellette. Csak megfelelő kalcium-magnézium ellátás esetén garantálható a növények folyamatos növekedése és a magas terméshozam, ugyanakkor szerves trágyázás nélkül a meszezésnek nincs hosszú távú előnye. Az Intercal által kifejlesztett, alacsony portartalmú agromész granulátum talajra való kijuttatása műtrágyaszóró szerkezettel is megoldható.

Termékajánló: AGROMÉSZ CaMg

A meszezésről és az Agromész CaMg használatának további pozitív hatásairól szóló rövid dokumentum letölthető az alábbi linkről:

Dokumentum letöltése

Kapcsolatfelvétel, árajánlatkérés, szállítási és további információk:
 +36-30-223-1006 |  +36-70-679-9322 |  infosoftmaster.sk2019. január 1.

Boldog Új Évet Kívánunk!

Sikerekben gazdag Boldog Új Esztendőt kívánunk minden kedves Ügyfelünknek és Partnerünknek! Cégünk 2019-ben is rendelkezésükre áll, a megszokott magas minőséggel és pontossággal.

20190101


Hírarchívumok

  2018  |     2017

  Vissza az aktuális Hírekhez
Vissza a tetejére