Hírarchívum 20172017. október 20.

Mésszel a talajsavasodás ellen

Mezőgazdasági mész szórása2017. szeptember 13.

Az agromész, mint talajjavító és vízfertőtlenítő

Magyarország talaja bár jobb állapotban van, mint Nyugat-Európában, messze nem éri el a 90-es évek minőségi szintjét. Azzal minden termelő tisztában van, hogy ennek orvoslására műtrágyát kell kijuttatni, de van még egy fontos, kevésbé a fókuszban lévő lehetőség: a talajjavítók használata.

Talajjavító agromész szórása

A tápanyag utánpótlásakor nem csak a makroelemekre (nitrogén, kálium és foszfor) érdemes gondolni. Fontos, hogy a termőföld pH-értéke is optimális legyen. Sokan nem tudják, hogy az itthon gyakran előforduló talajsavasodás mésszel ellensúlyozható. Ez az anyag amellett, hogy természetes, akár még 30 százalékos többlethozamot is eredményezhet!

A mész használatának van egy másik fontos területe is, mégpedig a halastavaknál. Az alkalmazás itt többcélú lehet, mivel az anyag alkalmas a víz fertőtlenítésére és a vízben lévő és a halak megbetegedését előidéző kártevők megsemmisítésére.

Tovább a teljes cikkre

Az agromész termékeinkkel kapcsolatban kérjük érdeklődjön kollégáinknál.

Forrás: www.magro.hu


2017. augusztus 10.

Mésszel a talajsavasodás ellen

A termőföld ideális pH-értékének kialakítása nélkül nem sok eséllyel érhetünk el bő terméshozamot. A talajsavasodás legtökéletesebb ellenszere a mész, hiszen azon felül, hogy természetes anyag, már az első évben 30 százalékos termésnövekedést eredményez.


Mi a mész előnye a többi talajjavítóval szemben?

Száz százalékban természetes anyag, fokozatosan fejti ki a hatását, ezért nem szükséges évente ismételni az elszórását. Könnyen tárolható, bármikor kiszórhatjuk, a fejlődési szakaszban is. Egy hét eltéréssel használható a műtrágyák vagy a természetes trágyák mellett.

Mezőgazdasági mész szórása

Melyek az agromész előnyei?

Az agromész 95 százalékban kalcium-oxidot tartalmaz, 3-9 mm-es porszerű anyag, és magnéziummal is táplálja a növényt, ami a termőképesség növelésének fontos eleme minden mezőgazdasági kultúrában. Hatása háromszor gyorsabb, mint a sima mészkőé, és műtrágyaszórókkal vihetjük fel a talajra, de beszántani nem javasolt. Ajánlott vetés előtt legalább 2-3 héttel kiszórni, de télen, a növények nyugalmi állapota idején a legideálisabb. Az agromész esetében az alapszabály a „többször kevesebbet”.

Tovább a teljes cikkre

Az agromésszel kapcsolatban keresse kollégáinkat.

Forrás: www.agroinform.hu


2017. június 21.

Első a munkavédelem, ha mésszel dolgozunk

A mész valamennyi pozitív tulajdonsága és hasznos élettani hatása mellett fontos felhívni a figyelmet a különböző mésztermékekkel való munkavégzés biztonsági kockázataira is. A mész minden formájában bőr- és nyálkahártya-ingerlő anyag. Az oltott mész erősen maró, lúgos kémhatású. Porát belélegezve légzési nehézségeket, bőrre kerülve égési sérüléseket, szembe kerülve súlyos szemkárosodást okozhat. Ezért a megfelelő védőruházat, védőkesztyű használata mindig kötelező, illetve bőrrel való érintkezés után bő vízzel le kell mosni. Szintén fontos a védőálarc/-maszk és a védőszemüveg használata, különösen akkor, ha mészporral vagy mésztejjel dolgozunk. Ha szembe kerül, azonnal bő vízzel ki kell öblíteni, majd a lehető leghamarabb szemorvoshoz kell fordulni. A szervezetbe nagy mennyiségben bekerülve légzési nehézségeket, belső vérzést, alacsony vérnyomást, valamint a vér pH értékének emelkedését okozhatja.2017. június 20.

A mész körforgása és a mész változatai

A mészégetés során a mészkő (kalcium-karbonát, CaCO3) hevítésével égetett meszet, azaz kalcium-oxidot (CaO) állítanak elő. A folyamat rendkívül magas hőfokon (kb. 900°C körül) megy végbe. A hő hatására a kalcium-karbonát kalcium-oxidra és szén-dioxidra (CO2) bomlik szét, a fejlődő szén-dioxidot légárammal vezetik el. A lehűlést követően az égetett mész azonnal elkezdi megkötni a levegőben található szén-dioxidot és idővel a kalcium-oxid kalcium-karbonáttá alakulna vissza. Ezért az égetett meszet levegőtől elzárva kell tartani.

20170620

Az égetett mészből víz hozzáadásával állítható elő a kalcium-hidroxid (Ca(OH)2), ismertebb nevén az oltott mész vagy mészhidrát (E526). Ezt a folyamatot mészoltásnak nevezzük. Exoterm reakció, rendkívül erős hőfelszabadulás kíséri. A hidratált mész előfordulási formái: színtelen kristályok, fehér por (mészhidrát) vagy vizes massza (oltott mész).

A hidratált mész vízben gyengén oldódik, így ha a kalcium-hidroxidhoz további vizet adunk, akkor összekeverés után nem egy tiszta, átlátszó oldatot kapunk, hanem egy fehér színű, oldhatatlan kristályokat tartalmazó keveréket, ún. szuszpenziót. Ez a mésztej. Egy idő után a mésztej tetején összegyűlik a mészvíz, amely a kalcium-hidroxid híg, vizes oldata.

Ha a mészvízbe szén-dioxidot vezetünk, tejfehér csapadék képződik, mivel a kalcium-hidroxid a szén-dioxiddal reagálva kalcium-karbonáttá - azaz mésszé - alakul, ami kicsapódik. Ugyanez a reakció játszódik le a habarcs megszilárdulása során, illetve meszelés után is, és így visszajutottunk a kiinduló anyaghoz, a mészkőhöz (CaCO3-hoz).

Forrás: wikipedia [1] | wikipedia [2]

Hírarchívumok

  2019  |     2018

  Vissza az aktuális Hírekhez
Vissza a tetejére